Familiehypotheek ook bij PlannersDesk

Van een familiehypotheek wordt meestal bedoeld dat veelal ouders kinderen helpen om een woning te kunnen kopen. Dat kan zijn door middel van (tijdelijk) mede hoofdelijke aansprakelijkheid, het doen van een schenking of geld lenen (ook wel familiebank genoemd).

Er zijn ook familiehypotheken waarbij de inwoning en verhuur in familiaire kring (t/m 2e de graad) is toegestaan. Het is bijvoorbeeld dan ook toegestaan om (tijdelijk) een zorgunit en/of mantelwoning op eigen grond te plaatsen.

Met het overkopen van de woning van de ouders kan geld voor ze uit de stenen vrijgemaakt worden als ook voor het kopen van een woning voor een studerend kind zijn er oplossingen met de verhuurhypotheek mogelijk.

Hoe mooi dat generaties elkaar helpen om woonwensen te verwezenlijken.

Mantelzorgwoning

Kangoeroewoning

Er is sprake van een kangoeroewoning indien twee of meer generaties samen in hetzelfde huis wonen. Daarbij is het mogelijk om in te wonen of een zelfstandige woonruimte te creëren, bijvoorbeeld door het verbouwen van een zolder of etage of in een (te bouwen) aanbouw.

2 woningen 1 erf

Voor veel mensen is dit de meest ideale manier van samenwonen met familie. Ieder een eigen zelfstandige woonruimte op hetzelfde perceel. Er is sprake van een zelfstandige woonruimte indien de woning beschikt over: een eigen toegangsduur, woon(slaap)kamer, keuken en toilet.