Analyse zakelijk inkomen voor zelfstandige

Voor het vaststellen van looninkomsten wordt een werkgeversverklaring ingevuld. Voor het vaststellen van het zakelijk inkomen vervult de inkomensverklaring ondernemer deze functie. Wilt u als zelfstandig ondernemer een hypotheek? Dan is dat tegenwoordig bij veel geldverstrekkers verplicht, voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) haast altijd. Overzicht geldgevers inkomensverklaring.

Om zichzelf een goed beeld te kunnen vormen over de bestendigheid van uw ondernemersinkomen wordt in bijna alle gevallen gevraagd om een ‘inkomensverklaring’. Het eind-resultaat is altijd een eenduidige en complete rapportage, inclusief heldere conclusies en toelichtingen.

Voor de ondernemer openen wij een dossier waar alle documenten worden goed beveiligd geüpload kunnen worden. De opgeslagen documenten worden na bepaalde tijd volledig verwijderd. Is het dossier compleet, dan volgt de inkomensverklaring binnen twee werkdagen. Betaling gaat via iDEAL, zie onderstaand overzicht van de tarieven.

Een voorbeeldrapport is te downloaden door op het linkje te klikken.

Vraag inlog aan via Contact en verzamel alvast de benodigde stukken.

Tarieven Inkomensverklaring Ondernemer

  • € 250,- Inkomensverklaring t.b.v. hypotheek: + NHG, voor startende zzp’er < 3 jaar
  • € 225,- Inkomensverklaring t.b.v. hypotheek: Eenmanszaak
  • € 405,- Inkomensverklaring t.b.v. hypotheek: VOF / CV /Maatschap / 1 BV of NV
  • € 495,- Inkomensverklaring t.b.v. hypotheek: 2 BV’s of NV’s
  • € 585,- Inkomensverklaring t.b.v. hypotheek: 3 BV’s of NV’s

Genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Voorgaand boekjaar

Volgens het toetskader NHG inkomensverklaring ondernemer kan vanaf 2019 een inkomensverklaring na 1 april alleen afgegeven worden wanneer de definitieve jaarcijfers van het voorgaande jaar aangeleverd zijn.

Veel geldverstrekkers zijn bij niet-NHG aanvragen, NHG volgend. Het is aan te raden om voor alle aanvragen er rekening mee te houden dat na 1 april de definitieve jaarcijfers van het voorgaande boekjaar aangeleverd moeten worden.

NHG voor ondernemers

Met de Inkomensverklaring Ondernemers krijgen álle ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn toegang tot een hypotheek met NHG.

Hiermee is er een verantwoorde toegang en betaalbaarheid van hypotheken voor ondernemers, wordt het proces van het verkrijgen van een hypotheek makkelijker en hebben de geldverstrekker vooraf duidelijkheid en zekerheid over het inkomen voor toetsing.

Hoe gaan geldgevers ermee om

Bij ING Bank en Rabobank kun je niet terecht met de Inkomensverklaring. Zij berekenen het ondernemersinkomen zelf, strikt volgens de Toetskaders van NHG.

ABN Amro, Florius, RegioBank, SNS Bank, ASN en BLG Wonen mogen het ondernemersinkomen ook zelf berekenen maar accepteren tevens de Inkomensverklaring Ondernemer.

Standaard berekening toetsinkomen DGA

1-2-3 berekening met 50% overwinst DGA