Eerste hypotheekverstrekker met verplicht verbeterplan bij slecht energielabel

Het energieverbruik van woningen zorgt voor een flink deel van de totale uitstoot van Nederland. Nog steeds heeft een derde van de koopwoningen energielabel D of slechter, terwijl investeren in de verduurzaming van die woningen vaak geld oplevert in de vorm een lagere energierekening, en de waarde en wooncomfort van de woning verhoogt.

Bovendien wordt het door een nieuwe Europese richtlijn binnen 10 jaar veel moeilijker om een woning met een slecht energielabel te verkopen, en die richtlijn kan nog strenger worden.

Voor de hoogte van de maximale hypotheek op basis van inkomen speelt het energielabel al een grotere rol. Diverse hypotheekverstrekkers gaven al rentekortingen voor goede energielabels. bijBouwe is nu de eerste hypotheekverstrekker die geen woningen accepteert met een energielabeld van D of slechter.

We verwachten dat er nog wel meer hypotheekverstrekkers zullen gaan volgen.

Wat nu te doen met de energielabeldrempel

Gevolg van een energielabeldrempel is dat een woning met een energielabel D of slechter alleen gekocht kan worden met een verbeterplan om de woning naar C of beter te verduurzamen. Bestaande klanten zijn (voorlopig) nog uitgesloten van deze energielabeldrempel.

Het maken van een verbeterplan voor een energiezuinige woning was in het verleden best ingewikkeld. Met ons duurzaamheidsadvies in samenwerking met Positief Wonen kunnen wij u hier in ontzorgen door het volgende te bieden: duurzamingsadvies, installatie begeleiding en afgifte nieuw energielabel. De volgende energiebesparende maatregelen mogen meegefinancieerd worden volgens de lijst van NHG.

Er is een bouwdepotverplichting zodat met het uit betalen van de declaraties er controle is dat de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.