Kopen of huren?

Het eigenwoningbezit stijgt in Nederland nog steeds. Meer mensen zijn bezig met de overstap van huren naar kopen. Maar wilt u nou kopen of huren?

Waarom kopen?

Tussen kopen of huren zit veel verschil. Bij kopen denkt men al vaak aan een hypotheek, en dat vinden mensen ook vaak te ingewikkeld. Huren is dan een makkelijkere optie. Maar wat zijn nu de voordelen van kopen?

  • De koper bouwt fiscaal vrij vermogen op, enerzijds doordat onroerend goed nu eenmaal in waarde stijgt, anderzijds doordat (doorgaans) de hypotheekschuld steeds lager wordt.
  • De koper die zijn woning financiert met een 30-jarige hypotheek, zal aan het einde van die periode geen hypotheeklasten meer hebben. Bij een huurwoning daarentegen zullen de woonlasten levenslang opgebracht moeten worden.
  • De koper heeft geen last van huurverhogingen. Door een langere rentevastperiode te kiezen kan de koper de maandlasten voor langere tijd vastleggen.
  • Koper kan genieten van de zogenoemde hypotheekrenteaftrek. Waardoor de lasten netto lager zijn.

De nadelen van kopen

  • De huiseigenaar heeft een aantal extra lasten die voor de huurder niet gelden, namelijk meer onroerendezaakbelasting, extra inkomstenbelasting over het “eigenwoningforfait”, een extra verzekering voor schade aan de woning en uiteraard het periodieke onderhoud.
  • Een snelle verhuizing is volledig afhankelijk van vraag en aanbod.
  • Mocht de waarde van uw woning (tijdelijk) gedaald zijn, dan kan verhuizen soms zelfs volstrekt onmogelijk zijn.

Waarom huren?

Bij de vraag kopen of huren, zijn de voordelen van huren:

  • Huurcontracten hebben meestal een korte opzegtermijn. U kunt dus snel verhuizen. Vaak wordt dat als “vrijheid” uitgelegd.
  • Huren kan soms zelfs gepaard gaan met huursubsidie. Al hangt dat nauw samen met de hoogte van uw inkomen en vermogen.

Kopen of huren. De argumenten zijn in ieder geval voor iedereen verschillend.
Maar valt de beslissing uit in het voordeel van het “kopen”, dan zult u zich uitgebreid willen informeren over de financiële mogelijkheden. Mogelijkheden die verschillen per geldgever, per persoon en zelfs per regio. Al die mogelijkheden (en onmogelijkheden) in kaart te brengen en op grond van dat totaaloverzicht een keuze te maken, dat is ons vak. Wij zijn uiteindelijk hypotheekadviseur